Rinitis al.lèrgica? Estornuts freqüents? Picor als ulls? Conjuntivitis? Urticaria, eczemes o erupcions cutànies? Com et pot ajudar l’homeopatia si tens algun d’aquests símptomes?

Sembla ser que any rera any augmenta el percentatge de persones afectades per algun dels símptomes esmentats anteriorment. Les taxes de sensibilització cap a un o més al.lèrgens comuns en nens d’edat escolar s’estan aproximant al 40-50% en tot el món.

I per què aquest increment de casos?

Podríem parlar de diferents causes:

al·lèrgia aliments
E

Factors alimentaris

A part dels hàbits alimentaris, moltes vegades, no massa saludables de la nostra societat actual que van degradant poc a poc els nostres sistemes fisiològics de defensa, la incorporació de l’ús de farmacologia veterinaria industrial, pesticides i el propi procés industrial alteren la composició nutricional dels nostres aliments diaris.

E

Factors medio-ambientals

Augment de contaminació que fa que creixi la concentració d’al.lèrgens aeris.

E

Factors socials

La disminució (mitjana) en nombre familiar i les millores en la higiene personal redueixen les oportunitats d’infeccions creuades en les famílies i això podria comportar una desregulació del sistema immunològic.

E

Factors de salut pública

L’ús reiterat de medicació química per problemes aguts (simple refredat o febre (no perillosa) i sobretot problemes crònics (bronquitis, otitis, asma, etc…) poden portar a una supressió continuada dels processos fisiològics i a la llarga el sistema inmunitari pot acabar reaccionant de forma equivocada enfront d’elements a priori no nocius pels nostres organismes.

El ritme frenètic del món actual pot portar a una alteració continuada del nostre sistema nerviós. Aquest està íntimament connectat amb el nostre sistema de defensa ja que s’entén perfectament que si estem constantment en alerta el nostre sistema de defensa estarà també en constant activació i serà més fàcil que es produeixi una reacció exagerada en algun moment a quelcom que en una situació de calma el nostre sistema inmunològic podria tenir una reacció òptima.

al·lèrgia a medicaments

Si, a part, com dèiem anteriorment, els nostres hàbits alimentaris no són del tot saludables… estem davant d’un terreny molt favorable per a trastorns alèrgics o auto-inmunitaris tan comuns en els nostres dies (intoleràncies (gluten, lactosa), artritis reumatoide, tiroiditis de Hashimoto, psoriasis) o d’altres encara més greus.

Predisposició genètica?

És evident que hi ha un tant per cent de casos que tenen una predisposició genètica clara com a causa però el creixement substancial de casos durant els últims anys fa pensar que el context de salut (mental, emocional i física) de la persona pot influir clarament en l’aparició de símptomes tant si existeix predisposició genètica familiar o no.

Quins són els principals al.lèrgens?

 al·lèrgies a picades insectes
E

Alguns aliments

Els que causen l’alergia amb més freqüència son la llet de la vaca, la clara d’ous, els mariscos, el peix i els fruits secs.

Les principals manifestacions són els trastorns gastrointestinals com a vòmits o diarrea, si bé poden manifestar-se també en forma d’ urticària o asma o més greus com un xoc anafilàctic.

E

Verí d’insectes inoculats per picada

Abelles,avispes, per exemple.
E

Al.lèrgens inhalats, causants de les al·lèrgies respiratòries

Els més freqüents són els pólens de les plantes, la pols domèstica rica en àcars, pèl d’animals i fongs ambientals.

E

Els medicaments provocant el que es coneix com RAM

(Reacció Al·lèrgica Medicamentosa). Sobre tot, alguns antibiòtics, anestèsics locals, analgèsics, antiinflamatoris no esteroïdeus, contrasts radiològics i alguns fàrmacs d’ús tòpic.

E

Altres substàncies

Detergents, metalls (níquel, cromo), làtex (freqüent en personal sanitari) poden produir dermatitis alèrgica o de contacte.

 inhaladors i al·lèrgies

Quin és el mecanisme d’acció intern de les al.lèrgies?

La resposta al.lèrgica és una disfunció del nostre sistema inmune a un o varis al.lèrgens.

Es tracta d’una resposta equivocada i exagerada del sistema inmunitari. En comptes de no respondre a un element que no hauria de comportar cap problema: polen, pols, proteïna de l’ou, gluten, etc… el sistema inmunològic respon com si es tractés d’un agent perillós.

 al·lèrgia a la primavera

I ho fa a través dels linfòcits TH2 que són els encarregats, des d’un punt de vista evolutiu, de combatre paràsits (helmints).

Aquests activen a la vegada linfòcits B perquè produeixi inmunoglobulines E i aquestes a l’entrar en contacte amb unes altres cèl.lules anomenades mastòcits faran que es degradin i deixin anar infinitat de mol.lècules d’histamina que seran les encarregades de produir tots els símptomes al.lèrgics: picors, mucositat, inflors, vermellors, etc.

Què es pot fer davant de tot això? Què pot fer l’homeopatia?

És evident que cal en primer lloc intentar no exposar-se de forma determinada a l’al.lèrgen. Si més no, quan encara es tenen símptomes i per tant l’al.lèrgia no està curada del tot. És a dir, no cal menjar-se una truita francesa deliberadament si es té al.lèrgia a l’ou o no cal anar a passar un cap de setmana a veure temps de flors a la bonica ciutat de Girona si es té al.lèrgia al polen.

També serà de gran ajuda portar una bona higiene de vida. Com hem vist anteriorment, la importància d’alimentar-se correctament:

E

Procurar el.liminar de la dieta elements inflamatoris i que ens poden fer pujar la histamina: pans i pasta amb gluten, llet i formatges, sucre, dolços, xocolata, alcohol.

E

Podríem filar més prim ja que hi ha altres productes que poden fer pujar la histamina com per exemple: carn i peix fumat i enllaunat, tomàquets, cigrons, soja, cacauets…

Una bona alimentació, exercici moderat i intentar portar una vida no massa estressada…. aquesta seria una bona combinació per a combatre al.lèrgies i tot el que vingui, però què passa si entrem en un cercle viciós com:

Estic nerviós, tinc inquietud interna, estic més irritable del normal i per això no m’és fàcil menjar del tot bé i l’al.lèrgia se’m dispara….És a dir: no puc canviar hàbits si no em tranquilitzo.

Malgrat menjar bé i fer exercici diari i no estar massa nerviós l’al.lèrgia continua… és a dir: no és un problema d’hàbits.

 al·lèrgia-primavera

Un bon tractament homeopàtic pot ajudar-te en els dos casos. Un bon tractament homeopàtic et portarà cap un grau de salut, mental, emocional i físic més òptim.

Per tant, si estàs nerviós, irritable, insomne, inquiet,  podrà ajudar a calmar-te o ajudar a afrontar els factors estressants de forma més saludable. D’aquesta forma el teu sistema nerviós es podrà calmar, el teu sistema de defensa també i per tant la teva reacció anòmala alèrgica també.

Si no és un problema d’hàbits podem estar davant d’un poblema heredat genèticament o per quelcom desencadenat per alguna de les causes que parlava al principi de l’article: factors externs com excés de contaminació, supressió medicamentosa o alguna causa que provoqués, de forma sobtada, una alteració del sistema neuro-inmunològic: una pena, un xoc emocional fort (ensurt fort), un traumatisme (accident de cotxe, cop al cap, etc…).

al.lèrgia heriditària

Si tenim herència genètica, el cas té un pitjor pronòstic. Amb un bon tractament homeopàtic, però, podem arribar a disminuir molt la freqüència i la intensitat dels brots i fins i tot el.liminar-los.

En aquests casos si que serà important com a acompanyament al tractament una òptima higiene de vida, però com que l’homeopatia ens empeny cap a la salut, també emocional, ens hi ajudarà.

En els altres casos l’homeopatia ens pot ajudar a borrar els efectes nocius que en un moment ens van produïr una alteració sobtada del nostre sistema neuro-inmunològic.

Creus que l'homeopatia et pot ajudar?

Qualsevol dubte o consulta que tinguis posa’t en contacte amb mi.

Trucar

Contacta'ns

Ubicació

whatsapp-logo

Trucar

Contacta'ns

Ubicació

whatsapp-logo

Contacte Lateral
close slider

    Demana cita amb nosaltres

    Osteopatia i Homeopatia a Girona